Antalya’da İlk Defa ! Beyin Temelli Eğitimlerle Yoğunlaştırılmış Eğitim Programı
Hafıza, Dikkat ve Zeka Becerilerinin geliştirilmesi kapsamındaki programın hazırlanmasında Mega Hafıza, Türk Beyin Takımı ve Neurosky gibi alanlarının uzman kurumları ile çalışılmıştır.Oyunlaştırma metodolijisi kullanılarak hazırlanan programda zeka oyunlarına geniş yer verilir. Zekâ oyunları zihni açan, aklı çalıştıran, öğrenmeyi kolaylaştıran, çabuk öğrenmeyi sağlayan bir eğitim metodudur. Bu metot yıllar öncesinde ileri dünya ülkelerinde bir öğreti metodu olarak okullarda her seviye de öğretilmektedir.
Zeka Oyunlarının önemini kavrayan Milli Eğitim Bakanlığı 2012-2013 öğretim yılında 5.sınıflardan başlamak üzere 5.,6.,7.,8 sınıflarda eğitim öğretim müfredatına koyarak uygulamaya başlamıştır.
Zeka oyunlarında başarı, hızlı ve doğru bir şekilde akıl yürütmeye dayanmaktadır. Geçmişte öğrenilen problem çözme yöntemleri zeka oyunlarını çözebilmek için az veya çok fayda sağlayabilse de zeka oyunları ezbere dayalı bir ders değildir. Zeka oyunlarını bu kadar eğlenceli kılan da sürekli değişen türleri ve zorluk seviyeleri olmasıdır. Akıl yürütme, sistemli problem çözme becerisi ile birlikte öğrencilerin ömür boyu kullanacakları en önemli zihinsel becerileri olacaktır.
Akıl yürütme becerisinin kazanılabilmesi için öğrencilerde; mantığa dayalı fikirler üretme, kendi düşüncelerini düzgün ifade etme, bir problemi analiz ederken tecrübelerini kullanma becerileri sağlanır.
Öz güven ile ilgili özelliklerinin gelişimine önem verilmektedir. Öz güvenin gelişmesi için; zeka oyunlarını sevmek, sevdirmek. Zihinsel gelişimi hayat hedeflerini belirlerken kullanma. Zeka oyunları dersinde bireysel veya takım çalışmalarında istekli olma amaçlanır.
Zeka Oyunları ile Kazanılan Beceriler
- Akıl yürütme
- Problem çözme
- İletişim
- Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma
- Eleştirel düşünme
- Yaratıcı düşünme
- Araştırma
- Karar verme
- Bilgi teknolojilerini kullanma
- Girişimcilik
Bazı Zeka Oyunlarımız
Zeka Küpü
Rubik Küpü, Zeka Küpü; 1974 yılında Macar heykeltıraş ve mimar Ernõ Rubik tarafından icat edilen mekanik bulmaca. Hareketli yüzeylerden oluşan ve çoğunlukla plastikten yapılmış bir küp olan Rubik Küpü, başlıca dört şekilde piyasaya sürülmüştür: 2×2×2’lik Mini Rubik Küpü, 3×3×3’lük standart küp, 4×4×4’lük Rubik’in İntikamı ve 5×5×5’lik Profesörün Küpü. 6×6×6 ve 7×7×7’lik küpler de hâlihazırda üretilmektedir.
“Rubik Küpü” diye bilinen standart 3×3×3’lük modelin her yüzünde 9 kare olmak üzere alanı toplam 54 karedir ve hacmi -ortadaki görünmeyen küp hariç- 26 birim3‘tür. Yüzeyindeki kareler genel olarak altı farklı renk ile etiketlendirilmiştir. Bulmaca çözüldüğünde küpün her yüzü tek renkten oluşur.
Sudoku ve Türevleri
Dünyanın en çok ilgi gören oyunlarının başında gelen sudokuda, harfler yerine rakamlar kullanılır. Rakamlarla oynanmasına karşın matematikle ilgisi olmayan Sudoku toplama veya çarpma bilgisi gerektirmez.
Bulmacanın zorluk derecesine göre ipuçları verilir. Verilen ipuçları baz alınıp, mantık yürütülerek oynanan bir oyundur. Aralarında ABD’nin de bulunduğu 100’ü aşkın ülkeyi kasıp kavuran Sudoku; zeka gücünü geliştirici entelektüel bir rakam bilmecedir.
Oyundaki amaç, 9 kareden oluşan her sütunu, satırı ve bloğu 1’den 9’a kadar olan rakamları içerecek şekilde, hiçbir rakamı tekrarlamadan veya atlamadan doldurmaktır. Otobüste, trende, öğle arasında, teneffüste rahatlıkla oynanabilecek bir oyundur.
Tangram
Tangram, yaratıcı zeka oyunudur. Tangram’da amaç yedi farklı geometrik şekli kullanarak birbirinden farklı bütünler oluşturmaktır. Tangram’da benzer şekillerle yüzlerce hatta binlerce farklı bütünler yaratabilirsiniz. Tangram karesini oluşturan yedi “tan” ile kuş, kadın, köpek, koşan adam vb. çeşitli figürler yapabilirsiniz. Tangramın en önemli kuralı, yedi parçanın her figürde kullanılması ve parçaların üst üste binmemesidir. Tangram, düş gücünü zorlayan bir oyundur. Yedi parçalık bir tangram takımıyla yapılabilecek en az 1.600 değişik desen vardır, iki ya da daha fazla takımla daha çok sayıda ve daha karmaşık desenler de oluşturulabilir.
Ama, işin özüne meraklı olanlar, birden fazla takımla oynamanın oyunun temel kuralına aykırı olduğunu ileri sürerler. Temel kurala göre, hiçbir figürde, yediden az ya da fazla parça olamaz.
Dizilim Sporu
Dünya çapında 28 ülkede 32.000 eğitim ve aktivite programlarında yer alıyor.
12 özel tasarımlı bardaktan oluşan Dizilim Sporun’ da amaç; bardakların 3-3-3, 3-6-3 ve 1-10-1(Döngü) kategorilerinde en kısa sürede üst üste dizilip toplanmasıdır. (Döngü kategorisinde dünya rekoru 5.68 saniyedir.)
1980′ li yıllarda ilk olarak Amerika’ da ortaya çıkan ve 1995 yılından sonra popülaritesini arttıran Dizilim Sporu, 2000′ li yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda sağladığı faydalardan sonra okullardaki en önemli aktivitelerden biri halini aldı.
Amerika’ da yapılan araştırmalar Dizilim Sporu uygulamasının, iki elin aynı anda kullanılmasında, el-göz koordinasyonunun sağlanmasında, beynin sağ-sol kısımlarının aynı anda kullanılmasında ve motor becerilerinin gelişmesinde olumlu katkılarda bulunduğu kanıtlanmıştır. Sağlamış olduğu yararların yanı sıra çocuklara hoşça vakit geçirtmesi, beden eğitimi dersleri için Dizilim Sporu önemli aktivitelerden biri haline gelmiştir.
Dizilim Sporunun Faydaları şunlardır;
- El-göz koordinasyonunu sağlar
- Beynin sağ ve sol kısımlarının aynı anda kullanılmasını sağlar
- Motor becerilerin gelişimini sağlar
- Her iki eli aynı anda kullanılmasını sağlar
- Çabukluğu sağlar
- Odaklanmayı geliştirmeyi sağlar
- İki yönlü beceriyi geliştirmeyi sağlar
- Özgüven gelişmelerini destekler
- Dikkat ve konsantrasyon sağlar
- Hızlı ve dengeli hareket etmeyi sağlar
- Kaygıların azaltılmasını sağlar
- Odaklanmayı geliştirmeyi sağlar
Dizilim Sporu iki elin ve beynin her iki tarafını da kullanmaya dayalıdır. Dizilim Sporu, el-göz koordinasyonunu, her iki eli eşit kullanabilmeyi, çabukluğu, odaklanma, iki yönlü hareket etmeyi ve motor becerilerini geliştirir. Çift taraflı beceriyi arttıran bir kişi, beynin bilinç, odak, yaratıcılık ve ritm kısımlarını içeren sağ tarafının yüzdelik oranını geliştirir.
Klavyede yazı yazmada uzmanlaşmak, bir müzik aleti çalmak, bardakları dizmek gibi aktiviteler beyninizi eğitmenize ve motor becerileri geliştirmenize yardımcı olur. Hala Wisconsin-Lacrosse Üniversitesinde görev yapmakta olan Dr. Brian Udermann tarafından gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda Dizilim Sporu’ nun el-göz koordinasyonunu, tepki verme süresini %30’a kadar hızlandırdığı tespit edilmiştir.
- Çocuğunuzun dikkati çabuk mu dağılıyor?
- Çalıştığı konuya odaklanamıyor mu?
- Kendini toparlamakta güçlük mü çekiyor?
- Heyecanını bastıramıyor mu?
- Hareketliliğini durduramıyor mu?
Çocuklarınızda gördüğünüz davranışlardaki problemlere yönelik neden bu çocuk böyle demek yerine “bu çocuk için ne yapabilirim” i düşünmek daha doğru olur. Çocuklarda dikkat toplama problemi ile ilgili şikâyetler çok yaygındır. Dikkat toplamanın, davranışların düzenlenmesindeki ve organizasyonundaki önemi ve yetersizliğinin çocuklukta sıklıkla karşılaşılan bir problem olması nedeniyle doktorlar, psikologlar ve pedagoglar uzun zamandır bu konu ile yoğun bir şekilde ilgilenmektedirler. Dikkat toplama ile ilgili problemler ilkokul döneminde fark edilir. Çünkü bu dönemde çocuğun bir konu üzerinde dikkatini toplaması istenir. Belli bir süre yerinde oturması ve bir süre dinlemesi beklenir.
Eğitim uzmanlarına göre Dikkat ve dikkat toplama becerisinin okul yıllarının her döneminde büyük bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle okul yıllarının başında dikkat toplama yeteneğinin geliştirilmesine özel bir önemin verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Böylece ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek eğitsel problemlerin de engellenmiş olacağını savunulmaktadır.
Öğrencilerimizin ders başarısının ideal seviyede olmasını, öz güveninin yeterli olmasını ve kendini ifade edebilmesini amaçlıyor ve bu konuda yapılması gerekenler doğrultusunda onlarla faaliyetlerde bulunuyoruz.
DİKKAT ARTTIRMA KONSANTRASYON
Dikkat, odaklanma, görsel ayrımlaştırma, ayrıntılara dikkatini verme, yorumlama, yargılama, düşünme, sentez etme, sonuca varma, problem çözebilme, planlama, organizasyon, kısa süreli hafıza, devamlılık, el göz koordinasyonu, kavram becerileri, öğrenmeye merak vb. çalışmalar.
Zeka Oyunları
- Dünyada yaygın olan zeka oyunları ile tanışır, kurallarını ve çözümle ilgili yöntemleri, yaklaşımları öğrenir.
- Dünyada yaygın olan zeka oyunları ile tanışır, kurallarını ve çözümle ilgili yöntemleri, yaklaşımları öğrenir.
- Sihirli kareler, latin kareleri vb temel matematik ve zeka oyunlarını tanır ve bunları kullanarak problemleri çözer ve yeni oyunlar yaratır.
Sözcük-Mantık Oyunları
- Anagram, akrostiş gibi temel sözcük oyunlarını öğrenir ve üretir.
- Genel kültür bulmacaları ve oyunlarını öğrenir, diğer derslerdeki bilgileri ve kavramları bu araçlarla pekiştirir.
- Okuma ve anlama becerisini geliştirir, karmaşık ifadelerdeki ipuçlarını kullanmayı öğrenir.
Mekanik Oyunlar
- Geometrik cisim ve şekillerin özelliklerini öğrenir ve bunları problem çözümlerinde kullanır.
- Geometrik cisim ve şekiller arasındaki ilişkileri belirler ve bunları problem çözümlerinde kullanır.
- Üç boyutlu şekilleri oluşturur ve çizer.
- Üç boyutlu şekilleri zihninde canlandırır ve hareket ettirir.
- Geometrik cisim ve şekillerden, yeni cisim ve şekiller elde eder.
Karma Zeka Oyunları
- Kibrit, kova, mum vb günlük malzemelerle oluşturulan zeka oyunlarını öğrenir.
İşlem Temelli Oyunlar
- Sayıların farklı özelliklerini öğrenir ve bunları farklı şekillerde kullanarak problemleri çözer.
- Zihinden işlemler yapar, pratik işlem becerisini artırır.
Strateji Oyunları
- Karşılıklı oyun oynamanın temel kurallarını öğrenir.
- Strateji geliştirme ve plan yapma becerilerini geliştirir.
EĞLENCELİ BİLİM
Çocuklarımızın doğa ve bilimi yaşayarak tecrübe etmelerini sağlamak; onların kişisel gelişimlerine ve bilgi birikimlerine katkıda bulunmak; sorumlu, sorgulayan, paylaşımcı ve özgür düşünme yeteneğine sahip birer birey haline gelmelerine destek olmak. Düşünme, algılama, mantık yürütme, karar verme ve problem çözme yetenekleri gelişmiş, çevreye ve değişen koşullara uyum gösterebilen, sanata, araştırma – geliştirmeye bilim ve teknoloji üretimine yakın ve beceri düzeyi yüksek insan gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacımızdır.
Eğlenceli Bilim Programlarımız
- Aktif katılımı esas alır.
- Çocukların psikomotor becerilerini ve gözlem yeteneklerini artırmayı sağlar
- Doğaya ve bilime olan ilgilerini güçlendirir.
- Çocukların dikkat sürelerini aşmayacak şekilde uygulanır (45 dk).
- Özgürce düşünmelerini ve sorgulamalarını teşvik eder.
- Tüm programlarımız, öğrenirken eğlenmeyi esas alır.
SATRANÇ
Satranç bir çok yeteneği kazandırıp geliştirdiği için çocukların zekâlarını geliştirmektedir:
Odaklanma (dikkat toplama) çocuklara dikkatle gözlemleme ve yoğunlaşmayı öğretir. Ne kadar zeki olurlarsa olsunlar olayları dikkatle izleyemezlerse doğru tepkileri vermezler.
Gözünde canlandırma çocuklara bir seri olayı olmadan önce gözlerinde canlandırmayı öğretir. Öncelikle gözlerinde canlandırma yeteneklerini geliştirmek için taşlara dokunmadan sadece bir hamleyle başlayıp daha sonra birçok hamleyi beyinlerinde yapmaları birçok alıştırma ile sağlanır.
İleriyi düşünme(görme) çocuklar bir hareketi yapmadan önce düşünmeyi öğrenirler. Biz kendilerine şimdi yapacağına gelecek tepkileri ve bu tepkilere karşı ne cevap vereceklerini sormalarını ve düşünmelerini sağlarız. Zaman içinde satranç sabırlı ve düşünceli olmayı öğretir.
Seçenekleri değerlendirme çocuklar akıllarına gelen ilk şeyi yapmamayı öğrenirler. Alternatifler düşünmeyi değişik durumlarda alternatiflerin artı ve eksilerini değerlendirmeyi öğrenirler.
Kuvvetli analiz çocuklar özel ya da ardışık birçok olayı değerlendirmeyi öğrenir. Olacaklar bana yardım mı eder yoksa zarar mı verir? Mantıklı düşünerek karar vermek her zaman ani tepkilerden daha iyidir.
Kuramsal düşünme çocuklar periyodik olarak detayları bırakıp daha büyük resmi düşünmeyi öğrenirler. Aynı zamanda model oluşturmayı ve bu modeli farklı ama ilişkili durumlarda kullanmayı öğrenir.
Planlama çocuklar uzun vadeli hedeflere odaklanmayı ve buna ulaşmak için adım -adım ilerlemeyi öğrenirler. Aynı zamanda farklı gelişmeler karşısında planlarını tekrar gözden geçirip gerekli değişiklikleri yapmayı öğrenirler.
Birçok farklı düşünceyle eş zamanlı uğraşmak çocuklar herhangi bir durumun kendilerini fazlasıyla zapt etmesi yerine değişik faktörleri aynı anda tartmayı, ölçmeyi öğrenirler.
Satrancın en güzel yanlarından biri çocuğun zekâsını kamçılayan bir eğitim metodu, yukarıdaki yetenekleri kazandırırken eğlenceli vakit geçirmelerini de sağlamasıdır. Sonuç olarak çocuklar kritik durumlarda iyi düşünme, daha iyi problem çözme ve bağımsız karar verme yeteneğini kazanırlar ve geliştirirler.
Satranç aynı zamanda sportmenliği de öğretir. Başarı ile kazanmak veya defansa çekilirken bırakmadan mücadeleye devam etmeği de öğretir. Satrancın çocuklarda, motivasyonu yükselttiği, davranışları düzelttiği, kendine güveni ve katılımcılığı artırdığı yönünde çok fazla örnek vardır. Satranç pozitif sosyal açılım yaratmaktadır. Satranç kolaylıkla öğrenilen ve her yaş için eğlenceli mükemmel bir spordur.
Eğitimler
- Anlayarak Hızlı Okuma
- Beyin Temelli Eğitimler
- Beyni Etkin Kullanma Eğitimi
- Dikkat Arttırma Konsantrasyon
- Etüt Programları
- Fotografik Hafıza Teknikleri
- Hafıza Teknikleri, Zihinsel Matematik, Hızlı Okuma Eğitim Programı
- Hafıza Teknikleriyle İngilizce Eğitimi
- Mega İngilizce
- Mega Matematik
- Mega Mental Aritmetik