Mehmet ALTUNPINAR
Erken çocukluk dönemlerinde satranç öğrendi ve yıllar boyunca zihinsel sporlara olan tutkusu tüm hayatını ve kariyerini şekillendirdi. Üniversite eğitiminde iki yüksek lisans derecesini Klinik Psikoloji ve Felsefe bölümlerinde yaptı. Çocuk Gelişimi ve Filoloji bölümlerini tamamladı. Ayrıca Harvard Üniversitesinde Mindfullness ve P4C, M.I.T.’de Bilişsel Nöroloji çalışmalarına katılmıştır.
Zeka Sporları ve Oyunları Konfederasyonu eğitim komitesinin başkanlığını yapmaktadır.
Türk Beyin Takımı Akdeniz Bölgesi Koordinatörlüğü yapmakta ve Türk Beyin Takımı adına eğitmen eğitimleri düzenlemektedir. Ayrıca Mangala Federasyonu uluslararası hakemi ve antrenörüdür.
7 Ülkede Verimli Öğrenme Becerileri, Bilişsel Beceriler ve Dikkat Gelişimi ile ilgili seminerler vermiştir. Eğitim verdiği kurumlar arasında, NASA, Harp Akademisi, Anayasa Mahkemesi, çeşitli üniversiteler ve uluslararası şirketler bulunmaktadır.
Oyun, Oyun Kültürü, Çocuklar için Akıl Yürütme Becerileri ve İletişim, ve Zeka Oyunları hakkında kitapları mevcuttur. Farklı üniversitelerle iş birliğiyle çocuklara yönelik düşünme becerileri gelişimi için felsefe programları düzenlemektedir. Çocukların bilişsel becerilerini geliştirmek amaçlı farklı programlar düzenlemektedir.
Eğitimcinin başarılarının bazıları kronolojik bir düzende sıralandığında:
1996- 1998 yılları arasında Satranç okul dereceleri ve İl şampiyonluğu. 1998'den 2004 yılına kadar Üniversite satranç şampiyonlukları.
2004-2010 yılları arasında Diğer beyin sporlarını incelemeye başladı ve Düşünme becerilerinin gelişimi için felsefi sorgulamaların kullanılabileceğini gördü. Felsefe yüksek lisansını yaptı. Süper kahramanlar yoluyla düşünme becerilerinin gelişimi ve ahlaki anlayışın gelişimi hakkında çalıştı.
2010'da Ulusal ve uluslararası turnuvalarda yarışmaya ve kendi şirketinde beyin sporlarını öğretmeye başladı. (Deha Merkezi - Intellectuel Academy) (www.zegem.com)
2012 yılında Memoriad "Dünya Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonası" nın Antalya’da yapılmasına katkı sağladı.
2013 yılında “Memoriad Uluslararası Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonası” na katıldı ve Fotoğraf Okuma Dünya Rekoru'nu kırdı, ayrıca öğrencileri on bir madalya kazandı ve birkaç ulusal rekor kırdı ve aynı yıl Türkiye ulusal televizyonları tarafından davet edildiler.
2014 yılında Öğrencisi Zihinsel Matematik alanında bir Dünya Rekoru kırdı.
2014 yılında Uluslararası Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonasında, öğrencileri farklı kategorilerde on madalya aldı.
2015 yılında “Memoriad Uluslararası Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonası”nda, öğrencileri farklı kategorilerde on yedi madalya aldı.
2016 yılında Las Vegas'ta "Dünya Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonası" na katıldı ve öğrencilerinden biri Zihinsel Matematik alanında Dünya Şampiyonu oldu. Bilişsel Gelişim kampında çocuklar için "Akdeniz Üniversitesi" ile çalışmaya başladı.
2017 yılında Kazakistan'daki Uluslararası Mangala turnuvasında Baş Hakemlik yaptı. Bunun yanında “Memoriad Uluslararası Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonası” na katıldı, öğrencileri yedi farklı alanda madalya aldı. Yine aynı yıl Türkiye Milli Takımı adına Dokuz Kumalak Dünya Şampiyonası'na katıldı. (Uluslararası alanda oyun olasılıkları açısından en zor ikinci oyun)
2018 yılında "Uluslararası Hafıza, Zihinsel Matematik Şampiyonası" na katıldı ve Hafıza kategorisinde üçüncü oldu ve öğrencileri aynı yıl Türkiye ulusal televizyonlarında ağırlandı.
2019'da Massachusetts'de Harvard ve MIT üniversitelerinde bazı programlara katıldı ve bu süreçte dikkat, hafıza ve bilişsel beceriler üzerine seminerler verdi, atölyeler düzenledi.
Çeşitli televizyon kanallarında yaptığı hafıza gösterileri ile tanınan ve Fotografik Hafıza Dünya Şampiyonlarından olan Melik Duyar aynı zamanda “Dünya Zihinsel Matematik, Hafıza & Fotografik Hızlı Okuma Şampiyonaları”nın (Memoriad) da kurucusudur.
Melik Duyar, 1980 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Aynı konuda master yaptı. Ayrıca özel öğrenci olarak Makine Mühendisliği fark derslerini de aldı. 1985 yılında, Malezya Hükümetinden aldığı bursla Kuala Lumpur INTAN Enstitüsünde “Kamu Yönetimi” konusunda eğitim gördü.
1987-1988 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri Hükümetinden aldığı bursla Minnesota Üniversitesinde “Ekonomi” konusunda lisansüstü eğitim gören Duyar, ayrıca Humphrey Enstitüsünde bir yıl “Liderlik” eğitimi aldı.
1994-1995 yılları arasında, Avrupa Topluluğundan kazandığı Jean Monnet bursu ile İngiltere Exeter Üniversitesinde “Avrupa Topluluğu Ekonomisi” konusunda bir başka master çalışmasını daha tamamlayan Melik Duyar, 1994 yılında İngiltere Beyin Vakfı tarafından Londra’da düzenlenen Dünya Hafıza Şampiyonasında “Fotoğrafik Hafıza” dalında rekor kırarak altın madalya aldı ve Dünya Hafıza Şampiyonu oldu. Bu şampiyonada ayrıca “iskambil kartlarının takibi” ve “karışık bilgilerin takibi” konusunda dünya üçüncüsü olarak iki tane bronz madalya kazanan Duyar, “rakamların takibi”nde de dünya dördüncüsü olmuştur. Duyar aynı yıl, İngiltere’de yayınlanan “The Book of Genius” adlı kitapta dünyadaki en iyi hafıza gücüne sahip ilk on kişi arasında gösterildi.
İskenderun Demir ve Çelik fabrikalarında Eğitim Merkezi Yöneticiliği ve Dünya Bankasının çeşitli projelerinde eğitimci olarak görev almış olan Duyar, yaklaşık 1988 yılından beri tüm çalışmalarını hafıza, hızlı öğrenme, beyin eğitimi, zihinsel potansiyeli geliştirme ve yaratıcı düşünme teknikleri üzerine yoğunlaştırmış olup, bu konularda araştırmalar yapmakta, yeni eserler hazırlamakta ve çeşitli seminerler vermektedir. Melik Duyar şu anda “Mega Hafıza”nın başkanıdır.
Melik Duyar, MİT’de, Harp Akademilerinde ve Polis Akademisinde “İsimler ve Yüzler Hafızası”, “Beyni Etkin Kullanma®” ve “Yaratıcı Düşünme Teknikleri®” dersleri de vermektedir.
Merhaba,
Öncelikle çocukların en önem verdiğim varlıklar olduğu vurgulamalıyım. Özellikle zihinsel olarak sağlıklı ve kapasiteli bir gelecek nesil yetiştirilmesine küçük yaştan başlayarak destek vermek amacıyla 3 ile 7 yaş arasında çocuklar için hazırlamış olduğum ”ÇOCUK, ZEKA & HAFIZA” setimle ve diğer eserlerimle bu katkıyı yapmaya devam ediyorum.
Ömrüm yettiği sürece bu katkıyı birçok başka projeyle yapmaya kuşkusuz yapmaya devam edeceğim. Uzun süredir hazırlığını tamamladığım, ancak diğer projelerin yoğunluğundan bir türlü başlamaya fırsat bulamadığım bir projeye start vermiş durumdayız. Bu projenin adı “Mega Aritmetik Dahi Çocuk Merkezi” eğitim programıdır. Bu projeyi öne almamın nedeni 2010 yılında Almanya’nın Magdeburg kentinde 13 yaşındaki Hintli küçük kız Priyanshi Somani ile karşılaşmamdır.
Memoriad Dünya Zihinsel Matematik Olimpiyatları Başkanı olarak Memoriad olimpiyat kupasını vermek için Almanya’ya davet edilmiştim. Bu yarışmada benzer bir yöntemle parmaklarını bir soroban (bir çeşit abaküs) gibi kullanarak hafıza gücünü minimum seviyede kullanarak zihinsel matematik dünya şampiyonu olan Priyanshi’yi görünce, bu projeyi öne almam gerekli diye düşündüm.
Bu arada bu konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan birçok kişinin bu projeye benzer bazı sistemleri çeşitli uzak doğu ülkelerinden satın alarak ya da temsilcilik alarak çok yüksek ücretlerle pazarladıklarına şahit oldum. Doğru teknikleri, doğru kişilerden almaları ve bu olayın finansal bir istismar konusu olmaması için bu konuya “Mega Aritmetik Dahi Çocuk Merkezi” programıyla bir çeki düzen vermeye karar verdim.
“Mega Aritmetik Dahi Çocuk Merkezi” programı 5 ile 11 yaş arası (5 yaş ve 11 yaş dahil) çocukların zihinsel aritmetik kanalıyla beyinlerinin eğitimiyle ilgilidir. “ÇOCUK, ZEKA & HAFIZA” eğitim seti hariç, bugüne kadar hazırladığım bütün eğitim setlerim evde ailenin, öğrencinin veya kişinin kendi kendine çalışarak kendilerini geliştirebilecekleri şekilde hazırlanmıştır.
Ancak hazırlamış olduğum yeni “Mega Aritmetik Dahi Çocuk Merkezi” eğitim programı haftalık 2 saatlik çalışmalarla 2 yıl süren bir eğitim programıdır. Bu eğitimden fayda sağlayabilmek için minimum 1 yıl bu eğitim programına katılmak gerekiyor. Bu nedenden dolayı bu eğitimi kendi kendine çalışılacak bir eğitim seti olarak değil de, bir öğretmen nezaretinde ve bir ders ortamında öğrenilecek şekilde dizayn ettim. Eğitim dokümanlarını da buna göre hazırladım.
Hazırladığım bu özel programın eğitimini tek başıma tüm Türkiye’ye veremeyeceğim için bu programı konuda yetenekli ve ilgili insanları eğiterek temsilcilikler yoluyla tüm Türkiye’de başlatma kararı aldım. Bu arada Memoriad yönetim kurulu bu sistemi diğer ülkelere de yaymak için dokümanları İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Çinceye çevrilmesine karar vererek çalışmaları başlatmıştır.
Yapılan araştırmalar insanların beyin kapasitelerini çok az bir bölümünü kullandıklarına işaret etmemektedir. Bunun başlıca nedenlerinden bir tanesine beynin sadece mantık ve matematikle uğraşan, lineer çalışan beynin sol yarım küresi yoğun olarak kullanılırken, beynin hayal gücü, resim, ritim ve bütün görme yeteneklerinde üstün olan beyin sağ yarım küresinin atıl bırakılmasıdır. İşin sırrı beynin her iki yarım küresinin birlikte ve dengeli kullanılmasıdır.
Beyin yarım kürelerinin kullanılmasını sağlayan birçok farklı yöntem vardır. 1990’lı yılların başından bu yana insanların beyin kapasitelerini en üst seviyede kullanmaları için çok sayıda tekniklerle geliştiren ve eserler üreten bir kişi olarak “Mega Aritmetik Dahi Çocuk Merkezi” eğitim sisteminin bu yöntemlerden sadece biri olduğunu söyleyebilirim. Bu program özellikle 5 ile 11 yaş arası çocukların beyinlerini her iki yarım küresinin birlikte kullanılmasına önemli ölçüde destek vermektedir.
“Zeka Gelişim Merkezinde” görüşünceye kadar beyninize iyi bakın.
Saygılarımla,
Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu